EVENEMANG

JULBASAR


Varje år bjuder Södergården in till en härlig julbasar. Strax är det dags för årets!

FREDAG 6 DECEMBER 12 –18
LÖRDAG 7 DECEMBER 10 –16

Som vanligt är det en klassisk julbasar med tombola, loppmarknad och lotterier. Södergårdens hembakta bröd och kakor finns till försäljning och självklart finns Södergårdssenapen – ett måste på varje julbord!

Runt om i hela huset ställer deltagarna på Södergårdens kurser ut sina arbeten till en stor utställning med handarbeten, glasfusing, silversmide, målning med mera.

1800-talsvåningen står dukad med julkaffe och hembakat kaffebröd.

Lördagsöppet
10.00-16.00 från 21 september till 23 november

Kan du inte få nog av Södergården? Vi testar att hålla öppet även på lördagar under hösten 2019. Det kommer bland annat erbjudas kurser i silversmide, glasfusing och fritt broderi. Kaffeserveringen serverar hembakade bullar och smaskiga smörgåsar.

Sticklingsbyte  4 april 12.00-14.00
Trångt på fönsterbrädet? Ta med dina sticklingar och kom på bytesträff!
Lördag 21 september och 4 april mellan 12.00 och 14.00 ses vi i samlingssalen för att byta sticklingar och skott med varandra. Byt dina växter med andra, ge bort eller ta emot växter som blivit över.

Föredrag med Leif Gidlöf 28 september & 23 november
Stockholms ölkaféer – ett försvunnet kulturarv. 28 september 12.00
Tullen – Hornstull och Högalid i backspegeln 23 november 12.00
Entré 80 kr, begränsat antal platser. Boka din plats på expeditionen eller info@sodergarden.org

Loppmarknad 12 oktober 11.00-15.00
Kom & fynda på Södergårdens loppmarknad. Vill du boka ett bord? Det kostar 200 kr (150 kr för medlemmar i Föreningen Södergården). Hör av dig till expeditionen 08-643 66 89 eller info@sodergarden.org

JULBASAR
Varje år bjuder Södergården in till en härlig julbasar.

FREDAG 6 DECEMBER 12 –18
LÖRDAG 7 DECEMBER 10 –16
Tombola
Brödförsäljning
Loppmarknad
Lotterier
Handarbeten
Kursdeltagarnas utställningar
I Södergårdens lokaler ställer kursdeltagarna ut sina, under terminen tillverkade arbeten, och inbjuder alla intresserade att besöka utställningarna.
Visas både fredag och lördag samtidigt med Södergårdens julbasar.

1800-talsvåningen står dukad med julkaffe och hembakat

Bokcirkel: “För Lydia” av Gun-Britt Sundström.
En stad, en bok. Inom Stockholm läser ordnas varje år bokcirklar, författarsamtal och andra evenemang med anknytning till en utvald bok. 2019 års bok är För Lydia av Gun-Britt Sundström. Ur juryns motivering: I ‘För Lydia’ (1973) vänder Gun-Britt Sundström på perspektivet i Hjalmar Söderbergs stora kärleksroman ‘Den allvarsamma leken’ (1912). Då såg vi Lydia och Arvid i förra sekelskiftets Stockholm. När Sundström flyttar historien 60 år framåt är det med Lydias ögon vi ser vad som pågår bortom det som synes ske. ‘För Lydia’ är ett starkt kvinnoporträtt som åskådliggör synvinkelns betydelse och visar oss den gamla sanningen att kärleken inte alltid spelar med öppna kort.
Tisdag 1 oktober 17.00. Gratis att delta, anmäl dig till expeditionen senast 24 september. Läs boken i förväg.

 

Bokcirkel Sthlm
Bokcirkel för kvinnor och icke-binära som är sprungen ur facebookgruppen Litteraturgäris. Höstens första bok är Ett jävla solsken av Fatima Bremmer. Vi träffas den 3 september 17.30. Aktuella träffar och böcker hittar du om du söker efter Bokcirkel Sthlm på Facebook.

 

STICKCAFÉ
Välkommen på stickcafé i Grå Salongen.
Ta med din egen stickning eller annat handarbete.
Vi utbyter erfarenheter och umgås. Vill du börja sticka finns enstaka nystan och stickor att köpa.
Torsdag kl. 17.00–20.00. Start vecka 38 HT och vecka 4 VT

 

 

 

SÖDERGÅRDENS VISKLUBB 31 oktober & 27 februari 15.00
Välkommen att sjunga visor och ballader tillsammans med Södergårdens gitarrkurser. Program annonseras veckorna innan på Södergården och i SödergårdsNytt . Torsdag 15.00 på höstlov och sportlov.

Kulturnatt 18 april 2020
Vill du bidra? Kanske arrangera ett uppträdande eller en utställning. Kom med förslag på hur vi fyller natten med kultur!
Södergården har öppet 18.00-00.00

 

Museibesök
Guidad visning på Almgrens Sidenväveri 24 oktober 13.00
Precis runt knuten från Södergården ligger Almgrens Sidenväveri. Knut August Almgren fick år 1833 tillstånd att tillverka siden, madrassvävnader, sidenband samt sysilke. På elva år fyrdubblades produktionen, antalet anställda och vävstolar.

Idag museet av en stiftelse som har till uppgift att bevara mönsterteckningar och andra föremål för eftervärlden, samt vårda den 170-åriga maskinparken. På dessa gamla vävstolar görs än idag en liten produktion handvävt siden på samma sätt som förr.

Avgift: 100 kr. Anmäl dig till expeditionen senast två veckor innan visningen.
Repslagargatan 15.

Guidad visning på Katarina Brandmuseum 14 november 13.00
På Tjärhovsgatan ligger en museiskatt gömd. Katarina Brandmusem tar bara emot förbokade besök.De föremål som visas är från brandkårens äldsta  tid i slutet av 1800 talet. Museet är inrymt i ett stall som byggdes 1857 för Stadsvakten. Museet drivs av föreningen Röde Hanen som sedan 1930-talet samlat material från brandkårens historia.

Avgift: 100 kr. Anmäl dig till expeditionen senast två veckor innan visningen.
Tjärhovsgatan 9, vi samlas utanför brandstationen.

En historisk konsert med
JAN HAMMARLUND
2 oktober, 19.30 på Södergården, Götgatan 37
Frivillig entré till förmån för #fridaysforfuture

 

Allsång ger gemenskap, sjung med glädje! Kom och sjung tillsammans med Samfundet för unison sång
24 september kl 15.00-17.00
1905 var bland andra Alice Tegnér med och startade Samfundet för unison sång. Samfundet arbetar för att skapa glädje och gemenskap genom allsång. Än idag sjunger de visor från sångboken Sjung svenska folk. Unison sång är sång som sjungs i en stämma. Alla kan delta utan förkunskaper.
Sång skapar glädje och gemenskap!
Fri entré