EVENEMANG VÅREN 2023

Språkcafé tillsammans med internationella bekantskaper. Torsdagar 16.30–18.00
Välkommen på språkcafé i Blå Salongen! Här pratar vi svenska med varandra i små grupper på 3–5 personer. Både för svensktalande och icke svensktalande. Drop-in. Välkomna!

Barnrytmik med Johanna Österling Brunström
21/3, 4/4 och 18/4 kl 16.30
100 kr /barn och gång, hör av dig för syskonrabatt.
Sjung, spela och rör dig!
För barn i åldern 3-5 och deras vuxna. Med sång, instrument och rörelser leker vi oss fram i musikens värld. Rytmik handlar inteom att sjunga eller spela bra utan bli inspirerad, våga
uttrycka sig och ha kul med musik.
Anmälan senast dagen innan till Södergården, 08643 66 89 eller info@sodergden.org

Stickcafé. Torsdagar 17.00–20.00, start v 4 
Välkommen på stickcafé i Grå Salongen. Ta med din egen stickning eller annat handarbete. Vi utbyter erfarenheter och umgås. Vill du börja sticka finns enstaka nystan och stickor att köpa. Stickcafét är igång när vi har annan verksamhet i huset. Ingen anmälan behövs, det är bara att dyka upp!

Filosoficafé 
Måndag 13 februari 18.00
Klimatet: Vad har vi för skyldigheter gentemot kommande generationer och andra livsformer?

Måndag 13 mars 18.00
Meningen med livet: Vad kännetecknar ett gott liv?

Måndag 17 april 18.00
Besökarna förslag: Vi väljer ett tema tillsammans!

Ledare: Leo Poellinger

Ett filosoficafé är en plats där du kan prova dina tankar tillsammans med andra. En plats där både de små och de stora frågorna på kan vridas och vändas på. Kanske får du nya insikter och kanske kan du delge någon annan dina tankar. Inga förkunskaper i filosofi behövs. 

Sticklingsbyte. Lördag 25 mars kl 12.00–14.00

Trångt på fönsterbrädet? Ta med dina sticklingar och kom på bytesträff! Byt dina växter med andra, ge bort eller ta emot växter som blivit över.

Jörgen med vänner spelar musik. Lördag 18 februari 14.00
Svensk folk-rock när den är som bäst! Musiken är influerad av både den svenska vis-skatten som nyare musik.

Viskonsert med Jörgen Näslund. Lördag 25 mars, tid meddelas senare

Kulturnatt. Lördagen den 22 april
Så klart kommer Södergården  att vara en del av Stockholms kulturnatt. Håll utkik på hemsida och facebook för program. Vill du bidra? Hör av dig till Södergården. 

Hantverksbasar. Lördag 6 maj kl 11.00–15.00
Fynda konst och konsthantverk! Deltagare från Södergårdens grupper och kurser visar upp och säljer sina hantverk och konstverk.Vill du boka en plats, hör av dig till expeditionen 08-643 66 89 eller info@sodergarden.org Kostnadsfritt för kursdeltagare på Södergården.

En kväll med Lappteknik – med Katarina Frifarare, 20 april, 17.30-20.00,GRATIS!
Anmälan till expeditionen, info@sodergarden.org eller 08-643 66 89

Quiltning, patch work, lappteknik, lappa&laga – kalla det vad du vill, men tekniken är samma: du tar bitar av textil, kanske gamla, trasiga kläder och sammanfogar på till nya konstverk. Prova på eller utveckla det du redan kan under workshoppen.

Kort historik:
Förr lappade och lagade man sina kläder tills de knappt höll ihop. Överallt i hela världen har textilier
och tyger varit en dyrbar skatt. Textilier var dyra och varje liten bit som fortfarande var hel kunde
vara enormt värdefull och kunde användas till något nytt eller annat. Även om olika tekniker för att lappa, laga och återanvända textilier har funnits lika länge som
männsikan har brukat textilier så finner vi inte ordet lappteknik i SAOB förrän 1755 i betydelsen
”sammansydda tygbitar.”

ARBETET OCH LIVET

Våren 2023 utforskar Södergården vad arbete kan vara. Under denna rubrik samlar vi programpunkter som berör arbete och livet därikring. Det kan vara ett föredrag om arbetsrätt, ett besök i en arbetarförfattares hem eller en stadsvandring om arbeterskor i Stockholm. Häng med! Det kommer fler programpunkter framöver! Håll koll på hemsida och sociala medier eller kom in till expeditionen.

Entré för föredrag: 120 kr, medlem 100 kr. Begränsat antal platser. Anmälan till expeditionen, info@sodergarden.org eller ring 08-643 66 89. Drop-in i mån av plats!


Föreläsningar

Pia Höjeberg: Barnmorskan från tradition till profession. Lördag 11 februari 14.00.

Det har fötts barn i alla tider och där barn har fötts har det alltid funnits barnmorskor. Lyssna på Pia Höjeberg som är barnmorska och författare. Hon har gett ut en rad böcker om hälso- och sjukvård ur ett historiskt perspektiv och om graviditet och barnafödande i Sverige och andra delar av världen.

Maj Sandin: Liv och arbete på Årsta Gård under Årstafruns tid. Onsdag 15 februari 16.00

Vad odlade man? Vad åt man? Vad roade man sig med? Hur var arbetsvillkoren? Många svar finns tack vare Märta Helena Reenstiernas (Årstafruns) dagbok. Maj berättar och visar bilder främst med anknytning till trädgård, jordbruk, djurhållning, mat och fest.

Föreläsning om Gig-arbete med Gigwatch. Onsdag 22 februari 18.00

Du kanske har stött på termen gigekonomi när appar som Uber, Foodora eller Tiptapp kommit på tal. Ordet ”gig” kommer ursprungligen från musikbranschen, och beskriver en arbetsform där fasta anställningar saknas och den som arbetar istället tar ett jobb i taget.

Panelsamtal: På spaning efter morgondagens jobb! Onsdag 15 Februari 18.30

Klimatomställningen kommer innebära att nya gröna jobb växer fram. Hur kommer framtidens arbetsmarknad att se ut? Vilka jobb kommer att vara attraktiva framöver?

Medverkande: chefsekonom Elinor Odeberg (Arena Idé), Adnan Habibija (utredare på LO). Samtalsledare är beteendevetaren Rustan Rydman.

Medarrangör: ABF Stockholm & Maria-Södra Stations förening.

Stella Fare: ”Det okända Tantolunden”. Onsdagen den 1 mars kl 18.00

Lyssna på Stella Fare som skrivit boken ”Tanto 1917” berättar om hur tantolunden anlades och om koloniträdgårdarnas tillkomst under första världskrigets nödår. Bakgrunden var potatiskravallerna på söder som ägde rum samtidigt som Lenin bolsjevikernas ledare, passerade Stockholms Central.


Stadsvandringar

Entré för stadsvandringar: 120 kr. Begränsat antal platser. Anmälan till expeditionen, info@sodergarden.org eller ring 08-643 66 89. Drop-in i mån av plats!

Siden på Söder – Stadsvandring med Almgrens sidenväveri. Tisdag 18 april 13.00. Samling vid Almgrens Sidenväveri, Repslagargatan 15

Ta en tur i kvarteren runt Götgatsbacken och få del av berättelserna runt Almgrens sidenväveri, Stockholms och Nordens enda aktiva sidenväveri och på 1870-talet en av
Stockholms stora kvinnoarbetsplatser.

Arbetarvandring på Söder. Torsdag 27 april 13.00. Samling på Södergården.

Promenera med historikern Håkan Blomqvist som tar oss med på en vandring till arbetarnas, socialisternas och söderjudarnas stadsdel för inte alls så länge sedan. Vandringen tar cirka 1,5 timme och avslutas med fika på Södergården.


Diskussionssalong: om att leva hållbart här och nu.

Tre innehållsrika samtals- och diskussionsträffar med Kooperativet Hela Jorden som driver andelsjordbruk med grönsaksodling utanför Stockholm. Med avstamp i temat för dagen och inspiration från filmer och texter samtalar ni om hur vi redan idag kan börja leva mer hållbart.

Träffarna är för alla. Du kan delta i samtalen hur mycket eller lite du vill.

Tid för samtliga träffar: 17.30
28/2 – Filmvisning av filmen Inhabit med efterföljande samtal.
14/3 – Visioner och skapande av en levande framtid.
28/3 – Gemensamhetsodling – exempel och tips och samtal.

Helt gratis!
Anmälan sker via info@sodergarden.org eller ring 08-6436689.
Drop-in i mån av plats.