Kurser våren 2021

Klicka på knappen för att ladda ner vårens program som PDF


Kurserna startar om inget annat anges vecka 10. 

På grund av det rådande läget kan förändringar ske med kort varsel. Se därför till att vi har aktuella kontaktuppgifter till dig.


Hantverk


Akvarellmålning

En kurs för såväl nybörjare som mer erfarna akvarellmålare. Du målar efter objekt, stilleben, landskap och fri fantasi. Läraren går igenom olika tekniker, bildkompositio­ner, effekter och perspektiv. Du får också lära dig färglära och olika sorters pigment och papper.

Måndag 12.00, 14.45 Eva Lalander
Tisdag 9.00, 12.00, 14.45 Eva Lalander
Onsdag 15.00, 18.00 Rolf Ydefeldt
Torsdag 18.00 Fredrik Odenius

Eva Lalander håller även sina kurser på distans. Du målar hemma och får feedback från lärare under lektionstid via telefon eller digital plattform. Vill du måla på distans, hör av dig till Södergården.
Avgift: 2 050  kr / Reducerad: 1 855 kr, 12 gånger, 36 studietimmar


Har du inte tid att gå kurs en hel termin? Här är akvarellkursen för dig! Akvarellmålning, 6 gånger

En kortare kurs för både nybörjare som mer erfarna akvarellmålare. Du målar efter objekt, stilleben, landskap och fri fantasi. Läraren går igenom olika tekniker, bildkompositio­ner, effekter och perspektiv. Du får också lära dig färglära och olika sorters pigment och papper.

Fredag 10.00
Ledare: Rolf Ydefeldt
Avgift: 1 025 kr / Reducerad: 1 025 kr, 6 gånger, 18 studietimmar


NY! Stockholm genom konstnärsögat

Under fem samtalsträffar lär vi oss tillsammans mer om några av Stockholms konstnärer; Olle Olsson Hagalund, Sigrid Hjertén, Einar Jolin, Eugène Jansson och Siri Derkert. Kursen avslutas med en liten utflykt.

Varannan torsdag kl 15.00-17.30
Ledare: Rolf YdefeltAvgift: 995 kr + utflykt, 5 gånger, 15 studietimmar + utflykt


NY! Akvarellsommar 18 maj-1 juni

En kortkurs för dig som vill prova på akvarellmålning och för dig som vill fördjupa tekniken. Under ledning av konstnär Rolf Ydefeldt njuter vi av våren och försommaren. Vi målar såväl inom- som utomhus.

Tisdag och torsdag 13.00, start 18 maj
Ledare: Rolf YdefeldtAvgift: 915 kr / Reducerad: 815 kr, 5 gånger, 15 studietimmar


Teckna och måla porträtt – sommarkurs

Upptäck porträttet och utveckla ditt seende! 

Under kursen kommer vi med hjälp av teckning och akryl upptäcka porträttet i olika former. Vi arbetar med att fånga uttryck, karaktär och känsla snarare än porträttlikhet. Du får även kunskap om färglära, komposition, teknik och materialkunskap. Kursen innehåller både gemensamma moment och eget arbete och passar både nybörjare och den som vill utveckla sitt skapande. 

14-18 juni 13.00-15.30
Ledare: Nina Ölund Noreskär
Avgift: 995 kr / Reducerat: 895 kr, 15 studietimmar


NY! Form och koncept – är du mellan 13 och 17 år och vill lära dig mer om formgivning, konst och arkitektur?

I den här kursen får du lära dig grunderna i formgivning med begrepp, tekniker, material och hur ditt skapande kan se ut, när du går från idé till ett färdigt verk. 

De första fem tillfällena jobbar du med olika teman och under de tre sista tillfällena genomför alla varsin längre uppgift och får individuell handledning.

Måndagar 17.30-19.00, start 23 mars
Ledare: Fredrik Odelius
Avgift: 1350 kr, 8 gånger, 24 studietimmar


Kom igång med teckning!

Vi undersöker teckningens möjligheter och försöker hitta tecken för det vi ser, snarare än att teckna ”fint”. Inspiration hämtar vi från konsthistorien och den nutida konstscenen. Du lär känna olika konstnärers verk samtidigt som du övar upp kontakten mellan ögat, vad du ser och handen, vad du gör. Vi provar att teckna bland annat stilleben, porträtt och ljus/mörker.

Onsdag kl 13.00-15.30
Lärare: Nina Ölund Noreskär
Pris 1 025kr / Reducerad: 995kr, 6 gånger, 18 studietimmar


Oljemålning

Bli din egen Picasso och lär dig måla i olja! Inom måleri är oljemålning den populä­raste tekniken genom tiderna. Vi arbetar med stilleben, porträtt och egna idéer, allt i vattenbaserade oljefärger.

Onsdag 12.00, 15.00
Ledare: Zofia Paryzska
Avgift: 2050 kr / Reducerad: 1 855 kr, 12 gånger, 36 studietimmar


Måla din sommarstad – sommarkurs i oljemålning

Efter en promenad i sommarstockholm där ni skissar ett motiv ur stadens miljö  återvänder ni till Södergården och låter er skiss bli till en oljemålning.

7-11 juni 10.00-12.30
Ledare: Zofia Paryzska 
Avgift: 995 kr, 15 studietimmar

Sömnad, symaskin

Föreviga ditt favoritplagg – skapa ett mönster utifrån det!

Ta med dig ett plagg, lär dig göra ett mönster och sy en toile, ett provplagg. Sedan är det helt upp till dig hur många tröjor, byxor eller klänningar du vill sy! Du får lära dig rita mönster, göra förändringar för att plagget ska passa perfekt och mycket mer.

Måndag 18.00-20.30
Ledare: Janna Berggren
Avgift: 945 kr,  5 gånger, 15 studietimmar

Quiltning 

Quiltning, quilting, kviltning, lappteknik… kärt barn har många namn! I den här kursen får du lära dig grunderna i lapptäckssömnad. Vi går igenom material och tekniker som blockhusblock, vindsnurror, fyra- och niorutor och variationer på dessa samt hur man syr ihop topp, vadd och baksidestyg till en färdig kvilt.

Förkunskaper: symaskinsvana.Måndag 15.00-17.30, start vecka 10
Ledare: Birgitta Horn
Avgift: 1 650 kr / Reducerad: 1 550 kr,  10 gånger, 30 studietimmar

Fri bildvävning

Väv en egen bild, brodera och applicera på den. Vi använder olika vävtekniker och garn­kvaliteter. Kursen passar både nybörjare och de som vävt tidigare.

Tisdag 9.30
Torsdag kl. 9.30, 12.30
Ledare: Ellen Landberg
Avgift: 1 980 kr / Reducerad: 1 790 kr 12 gånger, 36 studietimmar


Fri bildvävning på distans

För dig som har erfarenhet av bildvävning sedan tidigare kan du gå kurs på distans med handledning av kursledaren.

Torsdagar 12.30, start v 5
Ledare: Ellen Landberg
Avgift: 1 905 kr /  / Reducerad: 1 725 kr,  10 gånger, 30 studietimmar

Fritt broderi

Tillsammans utforskar vi det fria broderiets möjligheter, bortom regler och måsten. Genom kreativa övningar, nål och tråd skapar vi egna bilder/broderier. Inga förkunskaper krävs men kursen passar även dig som broderat tidigare.

Tisdag 12.30, 18.00
Ledare: Ellen Landberg
Avgift: 1 850 kr / Reducerad: 1 690 kr, 12 gånger, 36 studietimmar


Broderi på distans
Brodera hemma, för dig själv eller tillsammans med andra. Handledning ges av kursledaren via digital plattform eller på ett sätt som passar dig.

____________

Fritt broderi på distans
Du får tre broderipaket på posten, var och en innehållande uppgift, stygnbeskrivning, tyg, garn samt inspirationsmaterial. Varannan vecka möts kursdeltagare och kursledare via digital plattform för handledning och utbyte av erfarenheter. Inga förkunskaper krävs men kursen passar även dig som broderat tidigare. Har du inte internet? Hör av dig så löser vi det så att du kan gå kursen ändå.

Stafettbroderi
Kommer du ihåg barndomens vikgubbar där du fortsatte på någon annans teckning? Det här är samma sak men med broderi!
Varje kursdeltagare får ett broderipaket på posten innehållande tyg, garn och uppgift. Kursdeltagarna är uppdelade i mindre grupper. Efter en veckas arbete skickas det påbörjade broderiet vidare till nästa person i gruppen och ett annat påbörjat broderi kommer i brevlådan. Efter avslutad kurs har varje deltagare broderat på fyra olika broderier. Var och en får då ta del av bilder på samtliga broderier i ett mail. Du får behålla det sista broderiet.
Kursdeltagare och kursledare möts via digital plattform för handledning och utbyte av erfarenheter. Inga förkunskaper krävs men kursen passar även dig som broderat tidigare. Har du inte internet? Hör av dig så löser vi det så att du kan gå kursen ändå.

Kompisbroderi
Precis som Stafettbroderi men ni är grupp vänner som broderar tillsammans.

Brodera med barn och barnbarn?
Det går också att göra stafetten barn och vuxen tillsammans. Du kanske vill växla broderi med ett barnbarn? Då är ni bara ni två som broderar ihop och uppgifterna är anpassade för barn.

Två kursstarter och två tider för handledning:

25 januari 09.30
26 januari 17.15

22 mars 09.30
23 mars 17.15

Ledare: Ellen Landberg

Avgift: Broderikurserna på distans ska vara för alla oavsett vem du är eller hur mycket du kan betala, därför har vi en glidande skala för kursavgiften. Ett rekommenderat pris är 295 kr per deltagare, men du får betala allt från 0 kr till hur mycket du vill. Kursen blir likadan oavsett avgift. 3 gånger, 9 studietimmar


Yllebroderi

En kurs där vi fördjupar oss i att brodera på ylle. Med utgångspunkt i varsitt broderi arbetar vi med formgivning, mönsteröverföring och olika sömsätt. Inspiration hämtas såväl från dåtida som nutida broderier. Vi kommer tillsammans att titta på yllebroderiets historia och på arbeten från brodöser/konstnärer av idag. Inga förkunskaper krävs men kursen passar även dig som broderat tidigare.

Nybörjare onsdag 9.30 Fortsättning onsdag 12.00
Ledare: Ellen Landberg
Avgift: 1 905 kr / Reducerad: 1 725 kr, 12 gånger, 36 studietimmar


Yllebroderi för nybörjare – distanskurs

En kurs där vi fördjupar oss i att brodera på ylle. Med utgångspunkt i varsitt broderi arbetar vi med formgivning, mönsteröverföring och olika sömsätt. Inspiration hämtas såväl från dåtida som nutida broderier. Vi kommer tillsammans att titta på yllebroderiets historia och på arbeten från brodöser/konstnärer av idag. Inga förkunskaper krävs.

Handledning fås av kursledaren via digital plattform, sms, mejl eller telefon.

Onsdag 9.30, start v 5
Ledare: Ellen Landberg
Avgift: 1 905 kr / Reducerad: 1 725 kr, 12 gånger, 36 studietimmar

Nu färgar vi garn!

Under fem tisdagar ses vi och färgar garn och tyg tillsammans. Kursen är introduktionen till textilfärgning och upplagd för att det sedan enkelt ska gå att fortsätta själv hemma. Vi kommer att använda oss av såväl färgpulver som grönsaker och kryddor. Efter avslutad kurs har alla deltagare varsin provkarta av infärgade garn och tygprover.

Tisdag 15.15-17.45, start 13 april
Ledare: Ellen Landberg
Avgift 945 kr, 5 gånger, 15 studietimmar

Behöver du utveckla din spetskompetens? Börja knyppla.

Följ med in i knypplingens spännande värld. Du lär dig den gamla fina konsten från grunden att med pinnar, nålar och garn skapa vackra spetsar, motiv till tavlor och annat. Knyppeldyna finns att köpa.

Torsdag: 15.15, 18.00
Ledare: Margareta Stellnert
Avgift : 1 905 kr / Reducerad: 1 725 kr, 12 gånger, 36 studietimmar

Glasfusing

Nybörjar- och fortsättningskurs för tillverkning av smycken i glas. Lär dig hur man formger och skapar smycken i glas. Vi skär till färgat glas som sedan bränns i glasugn och går igenom tekniker som tackfusing och fullfusing. Det fusade glaset monteras till halsband, ringar, örhängen och armband.

Varannan torsdag 17.30
Ledare: Jenny Abrahamsson
Avgift: 1 045 kr / Reducerad: 965 kr, 6 gånger, 18 studietimmar

Silversmide

Lär dig hur man formger och skapar smycken och bruksföremål i silver. Vi går igenom grundläggande tekniker som: sågning, smide, filning och lödning. Kurserna passar både nybörjare och mer erfarna. Material finns att köpa till självkostnadspris.

Måndag 16.00, 18.45 Eva Harms-Oredsson eller Lisa Rondal-Pedersen 
Tisdag 12.00, 15.00, 18.00 Lisa Rondal-Pedersen
Onsdag 12.00, 15.00 Daniela Montalbano
Torsdag 16.15, 18.30 Charlotte Franck

Avgift: 2 855 kr / Reducerad: 2 655 kr, 12 gånger, 36 studietimmar


Drömmer du om mer tid i verkstan? Dessa cirklar har mer tid per tillfälle

Onsdag 17.45, 4 studietimmar per tillfälle
Ledare: Charlotte Franck
Avgift: 2 650 kr / Reducerad: 2 475 kr, 8 gånger, 32 studietimmar 

Fredag 10.00, 4 studietimmar per tillfälle
Ledare: Daniela Montalbano
Avgift: 3 810 kr / Reducerad: 3 530 kr, 12 gånger, 48 studietimmar


Introduktion till silversmide

Lär dig hur man formger och skapar smycken och bruksföremål i silver. Vi går igenom grundläggande tekniker som: sågning, smide, filning och lödning. Kursen riktar sig till dig som är nybörjare. Material finns att köpa till självkostnadspris.

Lördag 27/2, 13/3 och  27/3 11.00-14.00
Ledare: Daniela Montalbano
Avgift: 995 kr / Reducerad: 975 kr, 3 gånger, 12 studietimmar


Sandgjutning

Gjut enklare former av silver i sand. Du kan gjuta efter egna modeller. Formerna kan bli konstverk, prydnader, smycken, hängen eller vad du vill.
Har du gammalt silverskrot kan du ta med det och gjuta av.

Lördag 20-21 maj 10.15-14.30 inkl lunchpaus.
Ledare: Lisa Rondal-Pedersen
Avgift: 995 kr, 3 gånger 15 studietimmar

Laga efter läge – hemmafix för alla

Välkommen till en kurs i hemmafix. Kursen vänder sig till alla som vill lära sig borra, hamra, byta proppar och annat nyttigt, i en trygg och tillåtande atmosfär. Inga förkunskaper behövs, vi börjar från grunden. 

Måndag 14.30 och 18.00, start v 4
Måndag 14.30, start v 9
Ledare: Mårten NiklassonAvgift: 1 045 kr,  5 gånger, 15 studietimmar


Laga efter läge – hemmafix för fortsättare

Du har gått “Laga efter läge – hemmafix för alla” eller har motsvarande kunskaper och nu vill du hemmafixa ännu lite mer. Då är den här kursen för dig!

Måndag 18.00, start v 9
Ledare: Mårten Niklasson
Avgift: 1 045 kr,  5 gånger, 15 studietimmar


Språk

Spanska

Bienvenidos! – Välkommen!
Aqui tenemos cursos de español – Här har vi kurser i spanska.

Måndag 18.00 nybörjare
Tisdag 18.00 fortsättning med inriktning konversation
Torsdag 18.00 fortsättning – termin 4

Ledare: Sebastian Olivera
Avgift: 1 135 kr, 12 gånger, 24 studietimmar

Vill du läsa spanska på distans? Du får uppgifter hemskickade och handledning av kursledaren. Verkar det intressant hör av dig till Södergården.


Arabiska

Ny kultur, nytt främmande språk. Lär dig läsa från höger till vänster.
Du behöver inga förkunskaper.

Tisdag 18.00-20.30
Ledare: Balsam Assaad
Avgift: 1 135 kr, 12 gånger, 24 studietimmar

Inspirationskurs för skrivsugna

Antingen du är nybörjare eller mer van skribent öppnar de intensiva och lekfulla övningarna dörren till din fantasi, ger liv åt minnen, får dig att varsebli skärpan i dina sinnesförnimmelser och – inte minst – visar din förmåga att gestalta allt detta i skrift. Med från kursen kommer du också ha verktyg för ditt fortsatta skrivande.

Nybörjarkurs två gånger i veckan, för att rivstarta ditt skrivande. Du behöver inte ha några förkunskaper – kursen passar alla med en vilja att skriva.

Måndag och torsdag 10.00-12.30, start vecka 10
Ledare: Maria Leijonhielm
Avgift: 875 kr, 6 gånger, 18 studietimmar

Fortsättningskurs 2
För dig som har gått nybörjar- och fortsättningskurs. Du får dyka djupare in i skrivarkonsten och bygga vidare på dialogskrivning, karaktärer, gestaltning och mycket mer.

Torsdag 10.00, start vecka 11
Ledare: Maria Leijonhielm
Avgift: 875 kr, 6 gånger, 18 studietimmar

ÖVRIGT

Släktforskning

Vi lär oss släktforska från grunden. Inga förkunskaper behövs. I kursen ingår studiebesök på arkiv. Vi kommer också att lära oss hur man kan använda dator i sin släktforskning. Har du egen dator så ta gärna med den.

Torsdag 13.00, start vecka 6
Ledare: Olle Månsson
Avgift:1 795 kr / Reducerad: 1 695 kr, 10 gånger, 30 studietimmar

Kursen går också att göra på distans. Du gör uppgifterna i egen takt och får regelbunden uppföljning av kursledaren. Inga förkunskaper behövs. Dator, surfplatta eller smart telefon behövs. Hör av dig till Södergården för mer information.

Stockholmiana

Stockholm förr och nu, från Stockholms tidiga historia till dagens förvandling i ord och bild.

Onsdag 12.30
Ledare: Birgitta Hoyaukin
Avgift: 1 175 kr / Reducerad: 975 kr,  10 gånger, 20 studietimmar


Stockholmsvandringar

Vi lär känna tre platser i Stockholm. Bildvisning och historik ena tillfället och guidning på plats nästa gång.

Tisdag 13.00, start vecka 11
Ledare: Maj Sandin
Avgift: 645  kr / Reducerad: 620 kr, 6 gånger, 12 studietimmar


Gitarr 

På grund av den rådande pandemin pausar gitarrcirklarna vt 21. Vi ser fram emot nya tillfällen ht 21. Skicka gärna intresseanmälan om du vill delta. Deltagare som gått tidigare kommer att få meddelande från Anders Berglund.


Hållbar hälsa hela livet – för årsrika

Hur tar du hand om dig så att både kropp och själ mår bra hela livet?
En kurs med med föreläsningar, samtal och praktiska moment. Du får bland annat lära dig om rörelsens betydelse för ditt allmänna välbefinnande, hur kosten påverkar och att träna sin balans är viktigt.

Den praktiska delen innehåller enklare rörelser som passar alla. Du kan ha vanliga kläder och skor.

Kursen är uppdelad i två delar. Du kan anmäla dig till en eller båda.

Måndag 10.15-11.00 fysisk aktivitet, 1 studietimme
Måndag 12.00-13.30 föreläsning och samtal, 2 studietimmarStart vecka 6
Ledare: Jeanette Scott
Avgift: Gratis för dig från 65 år och uppåt, 7 gånger per delkurs, 21 studietimmar


Orientalisk dans för seniorer

Dans med mjuka rörelser som stärker rygg och bål samt mjukar upp kroppen. Orientalisk dans kallas ofta magdans, men egentligen är det en dansform som ger träning för hela kroppen och passar alla.

Nybörjare
Måndag 12.45, start vecka 4
Måndag 17.30, start vecka 4
Ledare: Jenny Linderström
Avgift: 1 095 kr, 12 gånger, 24 studietimmar

Fortsättning
Måndag 11.15 koreografi, start vecka 4
Ledare: Jenny Linderström
Avgift: 1 095 kr, 12 gånger, 24 studietimmar

Fortsättning
Onsdag 10.30, start vecka 3
Onsdag 12.30, start vecka 3
Fredag 13.00, start vecka 3Ledare: Jenny Linderström
Avgift: 1 275 kr, 14 gånger, 28 studietimmar


NY! Introduktion till orientalisk dans
En introduktionskurs i magdans för dig som aldrig dansat tidigare, eller som har glömt hur det går till. Vi går igenom grundsteg, hållning, improvisation och kanske även koreografi. Kursen anpassas efter deltagarnas nivå. Självklart tar vi paus för lunch och fika!

Söndag 23 augusti 11.00-17.00
Ledare: Jenny Abrahamsson
Avgift: 695 kr, 8 studietimmar


Dark Fusion

Dark Fusion är en modern form av orientalisk dans/ magdans, som utvecklats ur American Tribal Style, ATS. Grundrörelserna är desamma men musiken liksom uttrycket drar åt de mörkare sidorna av känslolivet. Gothstilen har många influenser från modern konstdans, den är ofta teatralisk och eftersträvar inte alltid det vackra utan lika gärna det fula och obehagliga. Inspiration och estetik hämtas från skräckfilm, nycirkus, goth och art nouveau. Tekniken bygger liksom all orientalisk dans på kroppskontroll och styrka.

Nybörjare
Torsdagar 17.30, start vecka 4
Ledare: Jenny Linderström
Avgift: 1 095 kr, 12 gånger, 24 studietimmar 

Fortsättning
Torsdag 19.00-21.00, start vecka 3
Ledare: Jenny Linderström
Avgift: 1 665 kr, 14 gånger, 37 studietimmar 

Fredag 11.30 nybörjare/fortsättning, start vecka 3
Ledare: Jenny Linderström
Avgift: 1 275 kr, 14 gånger, 28 studietimmar

Medicinsk Qigong enligt Biyunmetoden

Med denna metod kan du skapa balans och harmoni i din kropp och själ. Ledig klädsel och mjuka skor. Inga förkunskaper behövs.

Fred 10.30-12.00, start vecka 7
Ledare: Laila Frej
Avgift: 1 025 kr, 10 gånger, 20 studietimmarAlla kurser sker i samarbete med ABF