Södergårdsnytt

MÅNGSIDIG KONSTNÄR FRÅN IRAN

Text: Tina Esh Foto: Lisa Rosén

Människan har sedan urminnes tider haft ett behov av att uttrycka sig konstnärligt. Samtidigt som vi alla, oavsett bakgrund, har samma känslor så har vi olika sätt att uttrycka dessa på. En som kan jämföra sättet att måla med det nordiska är Mina Dastanian.
Mina kommer från Teheran där hon arbetade som universitetslärare i konst. Nu bor hon hos sin syster i Hässelby tillsammans med sina tre barn. Minas syster har bott i Sverige i över två decennier medan Mina och barnen bott här i drygt tre år, ett liv som är mycket annorlunda från det hon levde i Iran. En sak som emellertid är detsamma är hennes intresse för och utövande av konst i olika former.

Färg- och detaljrikt
Efter att ha sett prov på Mina Dastanians måleri känns det otroligt tråkigt att inte kunna återge någon av hennes bilder i Södergårdsnytt annat än i svart/vitt vilket inte ger rättvisa åt hennes färgsprakande motiv. Vilken tycker hon att den största skillnaden är mellan persiskt och nordiskt måleri?
– Iranskt konst innehåller många detaljer och starka färger medan det jag sett av svensk konst ger ett lugnare intryck och en harmonisk känsla. Det är verkligen stor skillnad mellan nordiskt och persiskt uttryckssätt. Detaljer är speciellt viktigt i miniatyrer, berättar Mina och visar ett foto på en utsökt vacker miniatyr hon målat där varje ögonfrans syns i det lilla ansiktet.

Mina vill blanda svensk- och persisk konst
På Södergården deltar hon i en akvarellkurs, inte i första hand för att förkovra sig utan för att komma in i det svenska kulturlivet. I Teheran arbetade hon även med keramik och gjorde tavlor, skålar, fat och andra bruksföremål. Hon jobbar också med skulptur i bland annan lera och gips samt täljer träskulpturer.
– Jag älskar att hålla på med konst och har också knutit mattor med traditionella mönster och där föredrar jag ull som material. Jag skulle önska att jag fick möjlighet att utvecklas mer inom svensk konst för att kunna kombinera den med mina tidigare kunskaper. Jag tror att det skulle skapa ett unikt och spännande uttryck, svensk-persisk konst.

Kvinnor i konsten
Mina Dastanian berättar att i dekoren i Iransk arkitektur utgår man från geometriska figurer vilka byggs upp till att i färdigt skick utgöra exempelvis ett blommönster. Mina har själv ritat flera sådana mönster och det ingår i de universitetskurser hon hållit i Teheran där utgångspunkten är den konst som utövades för ca 2 500 år sedan fram till modern tid. Konsten i Iran har en lång historia som man fortfarande kan se spår av i arkitekturen och i nutida hantverk som exempelvis mattor med dess avancerade mönster. Historiskt sett har den konstnärliga arenan dominerats av män där kvinnor inte har tillåtits att vara verksamma i någon större utsträckning. Detta har dock förändrats de senaste 50 åren då kvinnor har tagit mer plats och varit en stor del i utvecklandet av den moderna konsten.

Nu finns flera kvinnliga konstnärer med ursprung från Iran som emigrerat till andra länder. Exempel på kvinnliga konstnärer som är aktiva utanför Iran är Mahmehr Golestane, Roya Bayat, Lida Sherafatmand och Mahsa Shoeleh. En som levt i München och Wien i många år, men som valt att flytta tillbaka till sitt hemland är Farideh Lashai.
I dag är det till övervägande del kvinnor som studerar konst i någon form – måleri, skulptur, grafik, design, fotografi, industriell formgivning – på något av de femton iranska universitet som har konstlinjer. Ändå är klimatet i Iran för kvinnliga konstnärer inte lätt.

Utställning i april
Mina har redan haft tre utställningar i Stockholm och den 21 april är det dags för en soloutställning där hennes konst visas tre veckor framåt på Galleri Trappan i Vällingby (T-bana Vällingby Centrum).
– Jag önskar att jag hade mer tid för att själv besöka olika konstutställningar där jag också kan få inspiration. Jag minns Yayoi Kusamas utställning på Moderna Museet som gjorde ett starkt intryck på mig då jag fick ta del av ett helt nytt tankesätt. Kusamas konst består av enbart cirkulära motiv, vilket för mig var ett spännande perspektiv på både färger och motiv.
Jag tycker om vackra saker och det som jag är mest intresserad av är att illustrera gammal, suffistisk persisk poesi, säger Mina Dastanian avslutningsvis och visar mig en färgrik, känslosam målning inspirerad av nämnda poetiska inriktning.

Här syns Minas påverkan av det svenska landskapet