Textilt hantverk VT 21

Sömnad, symaskin

Föreviga ditt favoritplagg – skapa ett mönster utifrån det!

Ta med dig ett plagg, lär dig göra ett mönster och sy en toile, ett provplagg. Sedan är det helt upp till dig hur många tröjor, byxor eller klänningar du vill sy! Du får lära dig rita mönster, göra förändringar för att plagget ska passa perfekt och mycket mer.

Måndag 18.00-20.30
Ledare: Janna Berggren
Avgift: 945 kr,  5 gånger, 15 studietimmar

Quiltning 

Quiltning, quilting, kviltning, lappteknik… kärt barn har många namn! I den här kursen får du lära dig grunderna i lapptäckssömnad. Vi går igenom material och tekniker som blockhusblock, vindsnurror, fyra- och niorutor och variationer på dessa samt hur man syr ihop topp, vadd och baksidestyg till en färdig kvilt.

Förkunskaper: symaskinsvana.Måndag 15.00-17.30
Ledare: Birgitta Horn
Avgift: 1 650 kr / Reducerad: 1 550 kr,  10 gånger, 30 studietimmar

Fri bildvävning

Väv en egen bild, brodera och applicera på den. Vi använder olika vävtekniker och garn­kvaliteter. Kursen passar både nybörjare och de som vävt tidigare.

Tisdag 9.30
Torsdag kl. 9.30, 12.30
Ledare: Ellen Landberg
Avgift: 1 980 kr / Reducerad: 1 790 kr 12 gånger, 36 studietimmar


Fri bildvävning på distans

För dig som har erfarenhet av bildvävning sedan tidigare kan du gå kurs på distans med handledning av kursledaren.

Torsdagar 12.30, start v 5
Ledare: Ellen Landberg
Avgift: 1 905 kr /  / Reducerad: 1 725kr,  10 gånger, 30 studietimmar


Vävkurs – väv en trasmatta

Kursen vänder sig till dig som inte har vävt förut eller som vill friska upp dina kunskaper. Du får lära dig grunderna i vävning på vävstol; från uträkning och uppsättning till en färdig matta.
I kursavgiften ingår material till en trasmatta.

24 maj–3 juni
23 augusti–2 september
9 dagar, 9.00–14.30
Ledare: Ellen Landberg
Avgift: 3 880 kr / Reducerad: 3 495 kr
9 gånger, 56 studietimmar


Fritt broderi

Tillsammans utforskar vi det fria broderiets möjligheter, bortom regler och måsten. Genom kreativa övningar, nål och tråd skapar vi egna bilder/broderier. Inga förkunskaper krävs men kursen passar även dig som broderat tidigare.

Tisdag 12.30, 18.00
Ledare: Ellen Landberg
Avgift: 1 850 kr / Reducerad: 1 690 kr, 12 gånger, 36 studietimmar


Broderi på distans
Brodera hemma, för dig själv eller tillsammans med andra. Handledning ges av kursledaren via mejl och facebook eller på ett sätt som passar dig.

____________

Fritt broderi på distans
Du får tre broderipaket på posten, var och en innehållande uppgift, stygnbeskrivning, tyg, garn samt inspirationsmaterial. Varannan vecka möts kursdeltagare och kursledare via mejl och facebook för handledning och utbyte av erfarenheter. Inga förkunskaper krävs men kursen passar även dig som broderat tidigare. Har du inte internet? Hör av dig så löser vi det så att du kan gå kursen ändå.

Stafettbroderi
Kommer du ihåg barndomens vikgubbar där du fortsatte på någon annans teckning? Det här är samma sak men med broderi!
Varje kursdeltagare får ett broderipaket på posten innehållande tyg, garn och uppgift. Kursdeltagarna är uppdelade i mindre grupper. Efter en veckas arbete skickas det påbörjade broderiet vidare till nästa person i gruppen och ett annat påbörjat broderi kommer i brevlådan. Efter avslutad kurs har varje deltagare broderat på fyra olika broderier. Var och en får då ta del av bilder på samtliga broderier i ett mail. Du får behålla det sista broderiet.
Kursdeltagare och kursledare möts via digital plattform för handledning och utbyte av erfarenheter. Inga förkunskaper krävs men kursen passar även dig som broderat tidigare. Har du inte internet? Hör av dig så löser vi det så att du kan gå kursen ändå.

Kompisbroderi
Precis som Stafettbroderi men ni är grupp vänner som broderar tillsammans.

Brodera med barn och barnbarn?
Det går också att göra stafetten barn och vuxen tillsammans. Du kanske vill växla broderi med ett barnbarn? Då är ni bara ni två som broderar ihop och uppgifterna är anpassade för barn.

Två kursstarter och två tider för handledning:

25 januari 09.30
26 januari 17.15

22 mars 09.30
23 mars 17.15

Ledare: Ellen Landberg

Avgift: Broderikurserna på distans ska vara för alla oavsett vem du är eller hur mycket du kan betala, därför har vi en glidande skala för kursavgiften. Ett rekommenderat pris är 295 kr per deltagare, men du får betala allt från 0 kr till hur mycket du vill. Kursen blir likadan oavsett avgift.
3 gånger, 9 studietimmar


Yllebroderi

En kurs där vi fördjupar oss i att brodera på ylle. Med utgångspunkt i varsitt broderi arbetar vi med formgivning, mönsteröverföring och olika sömsätt. Inspiration hämtas såväl från dåtida som nutida broderier. Vi kommer tillsammans att titta på yllebroderiets historia och på arbeten från brodöser/konstnärer av idag. Inga förkunskaper krävs men kursen passar även dig som broderat tidigare.

Nybörjare onsdag 9.30 Fortsättning onsdag 12.00
Ledare: Ellen Landberg
Avgift: 1 905 kr / Reducerad: 1 725 kr, 12 gånger, 36 studietimmar


Yllebroderi för nybörjare – distanskurs

En kurs där vi fördjupar oss i att brodera på ylle. Med utgångspunkt i varsitt broderi arbetar vi med formgivning, mönsteröverföring och olika sömsätt. Inspiration hämtas såväl från dåtida som nutida broderier. Vi kommer tillsammans att titta på yllebroderiets historia och på arbeten från brodöser/konstnärer av idag. Inga förkunskaper krävs.

Handledning fås av kursledaren via digital plattform, sms, mejl eller telefon.

Onsdag 9.30, start v 5
Ledare: Ellen Landberg
Avgift: 1 905 kr / Reducerad: 1 725 kr, 12 gånger, 36 studietimmar

Nu färgar vi garn!

Under fem tisdagar ses vi och färgar garn och tyg tillsammans. Kursen är introduktionen till textilfärgning och upplagd för att det sedan enkelt ska gå att fortsätta själv hemma. Vi kommer att använda oss av såväl färgpulver som grönsaker och kryddor. Efter avslutad kurs har alla deltagare varsin provkarta av infärgade garn och tygprover.

Tisdag 15.15-17.45
Ledare: Ellen Landberg
Avgift 945 kr, 5 gånger, 15 studietimmar

Behöver du utveckla din spetskompetens? Börja knyppla.

Följ med in i knypplingens spännande värld. Du lär dig den gamla fina konsten från grunden att med pinnar, nålar och garn skapa vackra spetsar, motiv till tavlor och annat. Knyppeldyna finns att köpa.

Torsdag: 15.15, 18.00
Ledare: Margareta Stellnert
Avgift : 1 905 kr / Reducerad: 1 725 kr, 12 gånger, 36 studietimmar


Anmälan till kurser och klubbar

Anmäl dig till våra kurser och klubbar på telefon: 08-643 66 89 eller elin@sodergarden.org eller besök Södergårdens expedition. Anmälan är bindande. Återtar du anmälan senare än en vecka före kursstart debiterar vi halva kursavgiften. Ångrar du din anmälan senare eller avbryter ditt deltagande betalar du full kursavgift. Kursavgiften ska vara inbetald senast när kursen börjar.

Bankgiro 739 – 8373
Swish 123 363 51 90

Förseningsavgift 100 kr. Reservation för prisändringar.
Studielitteratur och materialkostnader ingår ej i kursavgiften. Varje studietimme
är 45 minuter. Startdatum för kurserna hittar du i programmet. Vi skickar inte ut bekräftelse eller kallelse.


Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är ABF-platta-rgb-ejutfall.png
Alla kurser i samarbete med ABF