MJUK SLÖJD
VÅREN 2025

Sömnad
Vill du komma igång med sömnaden igen? Kul! På denna kurs kan du sy nytt eller ändra ett plagg från garderoben. Det är bra med en viss sömnadsvana men alla får hjälp att utvecklas utifrån sin nivå. Kursen ges i mindre grupper där alla har med sig egna projekt. Kursledaren hjälper till med provningar och sömnadsteknik. Du behöver ta med dig egna sybehör, tyg och mönster. På plats finns symaskiner, mönsterpapper och linjaler. Välkommen!

Tisdag 15.00 eller 18.00
start v 4
Fredrika Lindwall
Avgift: 3 095kr
Reducerad: 2 995 kr
12 gånger, 36 studietimmar

Onsdag 15.00 & 18.00 Sömnad  
start v 5 
Cornelia Falk
Avgift: 2 595 kr
Reducerad: 2 495kr
10 gånger, 30 studietimmar


Föreviga ditt favoritplagg – skapa ett mönster utifrån det
Du tar med dig ett plagg och vi gör mönster från det. På mönstret kan vi göra ändringar, och den som hinner syr en toile, ett provplagg, utifrån det nya mönstret för att kontrollera passformen. Vi pratar om material, passform och mönster.

Måndag 15.00
start v 5 och v 11
Cornelia Falk
Avgift: 1 320 kr
Reducerad: 1 220 kr
5 gånger, 15 studietimmar


Lappa, laga, dekorera, bevara!
Att lappa och laga sina kläder är både roligt och bra för miljön. Det finns många olika sätt att laga beroende på plagg, material och funktion. Under kursen får du pröva och öva på olika stygn och lagningar. Vi tittar på hur man kan laga på olika sätt – synligt, dekorativt eller diskret. Ta med ett eller några plagg som du vill laga och dekorera. Att laga sina favoritplagg förlänger livet på dem och dessutom kan du få en ny personlig prägel på dem! För nybörjare och dig som vill fortsätta att lappa och laga.

Tisdag 18.00
start v 4 och v 11
Katarina Frifarare
Avgift: 1 195 kr
Reducerad: 1 095 kr
6 gånger, 18 studietimmar


Naturlig färgning – en introduktionskurs
Lär dig färga textil med “skräp” som du har hemma, exempelvis lökskal och rostiga spikar på tyg. Du får också färga med klassiska färgämnen som krapp (varm röd), koschenill (kall röd) och bresilja (lila). Vi färgar på provbitar samt en sidensjal (ingår i priset). Målet med workshopen är att inspirera till en värld av färger och uppmärksamma hur kläder kan bli mer klimatsmarta och miljövänliga.

26 mars 18.15
Petra Holmberg / Slow Creations
Avgift: 550 kr
1 gång, 3 studietimmar


Fritt broderi
Tillsammans utforskar vi det fria broderiets möjligheter, bortom regler och måsten. Genom kreativa övningar, nål och tråd skapar vi egna bilder/broderier. Inga förkunskaper krävs men kursen passar även dig som broderat tidigare.


Tisdag 12.15 eller onsdag 12.15
start v 4
Katarina Frifarare
Avgift: 2 395 kr
Reducerad: 2 295 kr
12 gånger, 36 studietimmar


Behöver du utveckla din spetskompetens? Börja knyppla
Följ med in i knypplingens spännande värld. Du lär dig den gamla fina konsten från
grunden att med pinnar, nålar och garn skapa vackra spetsar, motiv till tavlor och annat. Knyppeldyna finns att låna.

Torsdag 15.15 eller 18.00
start v 4
Margaretha Stellnert
Avgift: 2 395 kr
Reducerad: 2 2 95 kr
12 gånger, 36 studietimmar


Tvåändsstickning
Lär dig sticka tvåändsstickning, tekniken som gör att du kan sticka riktigt täta och varma vantar, sockor med mera. Vi börjar med vantar och den traditionella tvåändsstickningen från Boda Kyrkby, Rättvik i Dalarna. Du bör ha stickvana från vanlig stickning. Vi använder 3-trådigt ullgarn, en härva och strumpstickor strl 3-3,5. Vi börjar med att lära oss hur man nystar garnet. Till det behöver du en träslev eller trägaffel med långt skaft. Tag också med en säkerhetsnål på ca 3 cm att låsa garnet med.

Onsdag varannan vecka 15.30
start v 4
Ann-Charlotte Cronström
Avgift: 1 000 kr
Reducerad: 950 kr
5 gånger, 15 studietimmar


Fri bildvävning
Väv en bild efter egen förlaga på vävram. Med utgångspunkt i olika tekniker, garnkvaliteter,
och genom att brodera och applicera på väven söker vi oss fram mot ett eget textilt bildskapande. Kursen passar både nybörjare och dig som vävt tidigare.

Tisdag 9.30
Torsdag 9.30 eller 12.30
start v 4
Ellen Landberg
Avgift: 2 395 kr
Reducerad: 2 295 kr
12 gånger, 36 studietimmar


Väva rya och flossa i ram
För väggen, en kudde eller kanske till en väska. I den här kursen väver vi rya och flossa i vävram efter egen förlaga. Vid första tillfället arbetar vi med färg, form och skisstekniker. Då experimenterar du fram en eller flera skisser som du kan utgå ifrån. Vi tittar också på hur tekniken använts historiskt. Under kursen går vi igenom teknik och material. Och hur du kan blanda färger och garner eller varför inte göra en rya av trasor. Kursen vänder sig både till nybörjare eller dig som vävt förut i ram eller vävstol.

Tisdag 18.00
start v 4
Eva Lalander
Avgift: 2 395 kr
Reducerad: 2 295 kr
12 ggr, 36 studietimmar


Lappteknik
Quiltning, patch work, lappteknik, lappa&laga – kalla det vad du vill, men tekniken är samma: du tar bitar av textil, kanske gamla, trasiga kläder och sammanfogar på till nya konstverk. Prova på eller utveckla det du redan kan under kursen.

Tisdag 15.00
start v 4
Katarina Frifarare
Avgift: 2 395 kr
Reducerad: 2 295 kr
12 gånger, 36 studietimmar


Vi väver band i bandgrind!
Kursen är uppdelad på två delar: tillverkning av bandgrind och vävning. Du kan gå båda eller endast en av dem. Efter kursen har du fått tillgång till de grundläggande verktygen för hur du väver ett band från varpning till färdigställt band.

Nybörjare
Bandvävning i bandgrind är en enkel och gammal teknik. Genom att variera färger och material kan du enkelt fylla din vardag med nyttiga och snygga band. Band du kan använda till mobilen, glasögonen, som skärp, till väskan, som skosnören, handduks-hanken, hatt- eller hårband, till presentinslagningen och mycket mer därtill. Vi tittar på exempel
på vävda band, hur man gjort förr och litteraturtips.Vi går igenom redskap, material och väljer garn. Därefter bestämmer vi bandmönster, varpar, sätter upp i bandgrind och väver. Vi tittar även på hur man kan på enkla sätt göra olika avlutningar på bandet.Under terminen har du möjlighet att avancera och pröva på mönstervävda band.

Fortsättning
Kursen är uppdelad på två delar: tillverkning av bandgrind och vävning. Du kan gå båda eller endast en av dem. Vi fortsätter att väva och fördjupa oss i bandvävningens olika former och tekniker. Vi tittar närmare på hur man väver band med mönster av olika slag och hur man själv kan komponera dem. Fortsätter pröva och experimentera med olika garner och trådar. Övar på färg, komposition och kvalitet. Under terminen har du som vill möjlighet att utforska några banvävningstekniker bortom bandgrindens vävteknik.

Onsdag 15.00 nybörjare
Onsdag 18.00 fortsättning
start v 4
Katarina Frifarare
Avgift: 2 395 kr
Reducerad: 2 295 kr
12 gånger 36 studietimmar


Anmälan är bindande. Återtar du anmälan senare än en vecka före kursstart debiterar vi halva kursavgiften. Ångrar du din anmälan senare eller avbryter ditt deltagande betalar du full kursavgift. Kursavgiften ska vara inbetald senast när kursen börjar. Arbetslösa, sjukskrivna, studerande och pensionärer betalar reducerad avgift. Medlemmar får 100 kr rabatt på terminslånga kurser. Har du svårt att betala kursavgiften? Hör av dig så löser vi det. Är du på grön kvist så går det fint att betala mer än det angivna priset. Det viktigaste är att alla kan vara med!

Faktura och kallelse
Alla kursdeltagare kommer få en faktura och kallelse antingen vi e-post eller papperspost. Eftersom vi samarbetar med ABF kommer deras logo och information finns med men det är fortfarande vårt vanliga telefonnummer och mejladress Södergården kontaktas med. Kursavgiften ska alltså inte betalas via swish eller till vårt bankgiro utan via fakturan.

Förseningsavgift 100:-. Studielitteratur och materialkostnader ingår ej i kurs­avgiften. Varje studietimme är 45 minuter. Startdatum för kurserna hittar du i programmet. Södergården är stängd alla röda dagar och helgdagar.


Har du låg inkomst och behöver ekonomiskt stöd? Hos Föreningen FVO kan den som har låg pension eller dito inkomst söka ekonomisk förstärkning. En del skulle kunna vara att bekosta kursavgiften. Läs mer på foreningenfvo.se eller ring 08-411 33 31, telefontid tisdagar och torsdagar kl. 10.00-12.00 och hör hur det går till.


I samarbete med ABF Stockholm