Prova på Södergården. Helt kostnadsfritt. Klicka på länkarna för att läsa mer. Blir du sugen på att gå en kurs så kan du anmäla dig till Södergården på 08-643 66 89 eller mejla info@sodergarden.org


Tipsrunda med spöklikt tema -Hur mycket kan du om spöken, häxor och ruskigheter på Söder?

Tipspromenad – hur mycket kan du om Södermalm?
Södermalmskännaren Maj Sandin har gjort en tipspromenad om Skanstull. Fina vinster finns i potten!

Sommarlov med konstkollo för barn

Måleriövning för alla – du behöver inte ha målat alls förut!
Akvarellläraren Nina Ölund Noreskär har tagit fram en lika enkel som komplex uppgift för alla som vill måla. Passar alla nivåer.

Rörelse du kan göra hemma
Danslärare Jenny Linderström delar med sig av hur hon brukar mjuka upp kroppen hemifrån. Passar alla, dansare eller ej.


Tipspromenad – hur mycket kan du om Södermalm?
Gå en promenad vid Skanstull och hitta alla adresserna i tipspromenaden. Fina bok-vinster utlovas!
Tävlingstalong laddas ner genom att klicka HÄR eller hämta en i holken utanför Södergården.


Sommarlov med konstkollo för barn

Måleriövning för alla – du behöver inte ha målat alls förut!

Använd den sortens färg du har; akvarell, oljefärg, kritor, färgpennor eller annat.

Sätt fram ett stilleben (stilleben är saker att måla av) med 1-3 gröna objekt. T.ex växter eller grönsaker.
Du kan börja att skissa av ditt stilleben men du måste inte. Måla ditt stilleben genom att blanda till gröna toner. Använd dig inte av en färdig grön. Ta din tid att blanda de gröna nyanserna och undersök vart det är varmt respektive kallt grönt.

Om du vill att andra ska få se ditt verk får du gärna ta ett fotografi och mejla till info@sodergarden.org så lägger vi ut den på Södergårdens sociala medier.
Lycka till!


Rörelse du kan göra hemma

Det här är en rörelseträning Södergårdens danslärare Jenny själv använder, det är en enkel variant av så kallad  GaGa-dans. I korta drag går den ut på att röra sig fritt och i hålla sig i oavbuten rörelse. 

Tanken är att du hela tiden rör dig, men det får gärna vara långsamma, kontrollerade rörelser och med fokus just på en kroppsdel i taget. Den som vill variera kan sätta på musik och röra sig till musiken. Du gå igenom kroppsdel för kroppsdel, eller välja att fritt röra dig till musiken. Jenny använder ofta klassisk musik eftersom det skiljer sig från hennes vanliga dansmusik; hon blir då friare i sina rörelsemönster, men det går att använda vilken musik du vill. Prova dig fram!  

Exempel: börja med en hand, knyt den och sträck ut den, böj och sträck varje finger för sig, böj och sträck armen, sträck den upp och ned bakom huvudet eller dit du når. Gör samma sak med andra handen och armen. Knip ihop ansiktet, böj försiktigt bakåt och titta upp mot taket, titta framåt, och sedan åt sidorna. Tag båda armarna ihop och sträck uppåt och ned, böj och sträck knäna så långt eller kort det känns bekvämt, lyft en fot och vrid den runt, flexa och sträck.

Övningens längd och svårighetsgrad bestämmer du själv, hellre en kort stund varje dag än 2 timmar en gång i månadenJ.
För den lite mer vana dansaren: kom ihåg grundpositionen som alla Jennys danselever känner igen: Knäna lätt framåt, dvs inte låsta bakåt, stöd i magen som håller svanskotan pekande nedåt, axlarna bak och bröstkorgen lätt upptryckt av magmusklerna. Positionen skall vara aktiv men inte kännas spänd, kolla igen att du inte har lyft upp axlarna mot öronen. 

Dags att sätta igång. Hitta en plats, sätt på musik och börja!

Vill du har mer inspiration så klicka på videon här nedanför.

Blir du sugen på att gå en kurs så kan du anmäla dig till Södergården på 08-643 66 89 eller mejla info@sodergarden.org